Polisi Privasi

Maklumat Yang Kami Kumpulkan

Di Rikod.my, kami mengumpulkan maklumat berikut daripada pengguna kami:

- Nama Perniagaan
- Lesen Perniagaan Perdagangan
- Data Asas (contohnya, emel, butiran hubungan)
- Maklumat Perbankan
- Gambar (yang berkaitan dengan perniagaan)

Kami juga mungkin menggunakan kuki dan analitik untuk tujuan penjejakan di platform kami.

Mengapa Kami Mengumpul Data Anda?

1) Untuk meningkatkan pengalaman anda di laman web dan platform Rikod.my.
2) Untuk memperibadikan platform Rikod.my berdasarkan pilihan anda.
3) Untuk mengesahkan identiti anda dan mengurangkan risiko akses tanpa kebenaran kepada maklumat anda.
4) Untuk memastikan keabsahan dan keselamatan perniagaan yang didaftarkan di platform kami.
5) Untuk mematuhi keperluan undang-undang, seperti peraturan yang ditetapkan oleh kerajaan. 

Bagaimana Kami Memproses Data Anda?

Semua data yang dikumpulkan oleh Rikod.my diproses di dalam Malaysia. Walau bagaimanapun, dalam beberapa situasi, maklumat anda mungkin diproses, dipindahkan, dan/atau disimpan di destinasi di luar Malaysia, di mana undang-undang perlindungan data tempatan mungkin tidak menyediakan perlindungan yang mencukupi.

Dengan memberikan maklumat anda kepada kami, anda bersetuju dengan pemprosesan, pemindahan, dan penyimpanan data anda di luar Malaysia. Kami mengambil langkah praktikal untuk memastikan maklumat anda diuruskan dengan selamat dan selaras dengan dasar privasi ini, walaupun diproses di luar Malaysia.

Penyimpanan Data

Kami akan menyimpan butiran hubungan anda untuk tujuan pemasaran jika anda telah memilih untuk menerima komunikasi sedemikian. Untuk audit dan tujuan penguatkuasaan peraturan di masa depan, kami akan menyimpan maklumat anda selama tujuh tahun. Selepas tempoh tersebut, kami akan memadamkan data anda.

Permintaan Akses Subjek (SAR)

Anda berhak meminta butiran maklumat yang Rikod.my simpan mengenai anda. Untuk membuat permintaan SAR, sila hantar e-mel kepada Pengarah Privasi kami di info@rikod.my. Kami akan memberi respons kepada permintaan yang munasabah dalam masa 14 hari bekerja (tidak termasuk Hari Kelepasan Negeri dan Persekutuan yang dicatatkan di Malaysia).

Pilihan untuk Opt-in dan Opt-out

Sekiranya anda memilih untuk opt-in atau opt-out, sila e-mel kepada kami di support@rikod.my. Pilihan anda akan dikenakan pada maklumat yang disimpan tentang anda di pangkalan data awan Rikod.my.

Keselamatan Maklumat

Kami sangat menggalakkan anda menggunakan kata laluan yang kuat dan selamat serta menukar kata laluan secara berkala. Selain itu, pastikan petunjuk kata laluan anda tidak mudah diteka. Pastikan juga anda menggunakan pelayar yang selamat untuk keselamatan tambahan.

Kuki

Rikod.my mungkin menggunakan kuki dan analitik untuk tujuan penjejakan. Anda boleh opt-out daripada penjejakan oleh Google Analytics di semua laman web. 

Aduan

Jika anda mempunyai kebimbangan tentang bagaimana Rikod.my memproses maklumat peribadi anda, anda boleh mengadu kepada Pegawai Perlindungan Data Peribadi di Jabatan Perlindungan Data Peribadi.

Sebagai alternatif, anda boleh menghantar e-mel secara langsung kepada kami di riderunner.my+complaint@gmail.com. Kami akan berusaha untuk memberi respons kepada aduan dalam masa 14 hari bekerja (tidak termasuk Hari Kelepasan Negeri dan Persekutuan yang dicatatkan di Malaysia).

Penyemakan Dasar

Dasar privasi ini akan disemak dua kali setahun. Sebarang kemas kini atau perubahan kepada dasar akan diinformasikan melalui akaun Facebook rasmi Rikod.my.

Sila ambil perhatian bahawa Rikod.my berhak untuk mengubah dasar privasi ini mengikut keperluan. Walau bagaimanapun, sebarang kemas kini atau perubahan baru akan diinformasikan melalui akaun Facebook rasmi Rikod.my.

Landing Page Builder